Παιδική Παχυσαρκία

Επιδημικές διαστάσεις έχει λάβει η παιδική παχυσαρκία στις αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Δυστυχώς , η χώρα μας όχι μόνο δεν εξαιρείται από αυτή την θλιβερή διαπίστωση, αλλά σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέχουμε την  αρνητική πρωτιά με το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία;

 

  • Γενετικοί παράγοντες. Τελευταία γίνεται μεγάλος ντόρος για την κληρονομικότητα και πόσο αυτή επιδρά στην εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας. Πράγματι έρευνες έδειξαν ότι κληρονομείται μια τάση για παχυσαρκία , η οποία όμως εκδηλώνεται  μόνο αν την ευνοήσει το οικογενειακό –φιλικό  περιβάλλον.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες: H υπερβολική κατανάλωση τροφίμων, πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες (π.χ  junk food , snacks,πατατάκια, γαριδάκια, γλυκά) με την ταυτόχρονη έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας αποτελούν το βασικότερο λόγο . Η ύπαρξη σπιτικού φαγητού σε καθημερινή βάση αποτελεί πλέον πολυτέλεια, με αποτέλεσμα τα έτοιμα γεύματα  ( delivery), χαμηλής θρεπτικής αλλά όχι και θερμιδικής αξίας να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Από την άλλη η καθιστική ζωή και οι ατελείωτες ώρες που περνούν τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση – υπολογιστή επιβαρύνουν  την όλη κατάσταση.
  • Ορμονικοί Παράγοντες: Υποθυρεοειδισμός ,διαταραχές των επινεφριδίων κ.α
  • Οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης: Έχει παρατηρηθεί ότι  νεογνά με αυξημένο βάρος ( πάνω από 4,5 κιλά) παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα για εκδήλωση παχυσαρκίας στο μέλλον .Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι μητέρες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές ως προς τις διατροφικές τους επιλογές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .
  • Τέλος ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην ηλικία των 4-7 χρόνων, οπότε παρατηρείται απότομη αύξηση των λιποκυττάρων, καθώς και κατά την διάρκεια της εφηβείας, όπου παρατηρείται αύξηση των λιποκυττάρων λόγω των οι ορμονικών μεταβολών που πραγματοποιούνται.

                         Τρόποι για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας
Πρώτος στόχος για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας είναι η τροποποίηση- υιοθέτηση μιας πιο σωστής διατροφικής συμπεριφοράς , η οποία ερμηνεύεται με :

  • Αποφυγή ιδιαίτερα θερμιδογόνων τροφίμων – snacks  και αντικατάσταση αυτών με  υγιεινότερα, χαμηλότερα σε θερμίδες
  • Ένταξη φρούτων και λαχανικών στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού
  • Αποφυγή αναψυκτικών – χυμών
  • Καθιέρωση πρωινού
  • Κατανάλωση πολλών και μικρών γευμάτων
  • Αποφυγή κατανάλωσης φαγητού μπροστά στην τηλεόραση.

Δεύτερο βήμα στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι η ένταξη συστηματικής φυσικής δραστηριότητας, (προσπαθούμε να βρούμε τι είναι αυτό που ταιριάζει σε κάθε παιδί και δεν πιέζουμε το παιδί μας να κάνει κάτι που δεν του αρέσει, θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα)

Τέλος ο συστηματικός έλεγχος του σωματικού βάρους σε τακτά χρονικά διαστήματα