2989189
2989190
Πόσο σημαντικές είναι οι βιταμίνες για τον οργανισμό μας και τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψή τους;
Λιποδιαλυτές βιταμίνες
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι βιταμίνες A, D, E & K. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες συναντώνται κυρίως σε λιπαρά τρόφιμα, και αυτό γιατί για την απορρόφησή τους από τον οργανισμό μας είναι απαραίτητη η παρουσία λίπους.
Υδατοδιαλυτές βιταμίνες
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (8 στον αριθμό), καθώς και η βιταμίνη C. Εξαιτίας του ότι είναι υδατοδιαλυτές, ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να τις αποθηκεύει όταν λαμβάνονται σε ποσότητα μεγαλύτερη από την απαιτούμενη· έτσι, η περίσσεια τους αποβάλλεται μέσω των ούρων. Για τη διατήρηση της καλής υγείας, θα πρέπει ο οργανισμός να λαμβάνει τακτικά επαρκείς ποσότητες από τις προαναφερθείσες βιταμίνες.

2989191

Παρακάτω ακολουθεί ένας μίνι κατάλογος με το πού μπορούμε να βρούμε τις απαραίτητες για τον οργανισμό βιταμίνες, αλλά και τι μπορεί να προκαλέσει η ανεπαρκής πρόσληψή τους:
Βιταμίνη Α
Τη βιταμίνη Α μπορούμε να τη βρούμε σε δύο μορφές: ως ρετινόλη (σε προϊόντα ζωικής προέλευσης) και ως β-καροτίνη (σε προϊόντα φυτικής προέλευσης). Η έλλειψή της προκαλεί αλλοιώσεις των επιθηλιακών κυττάρων, κεφαλαλγίες, απώλεια όρεξης, νυκταλωπία (μείωση της νυχτερινής όρασης), ξηροφθαλμία και ξηρότητα δέρματος.
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α: συκώτι, καρότα, γλυκοπατάτα με φλούδα, σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, τυρί.
2989192
Βιταμίνες συμπλέγματος Β
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως προαναφέρθηκε, είναι 8 (η Θειαμίνη B1, η Ριβοφλαβίνη B2, η Νιασίνη B3, το Παντοθενικό οξύ B5, η Πυριδοξίνη B6, το Φυλλικό οξύ B9 και η Κοβαλαμίνη B12). Βρίσκονται σε μεγάλη γκάμα τροφών, και για τον λόγο αυτό είναι σχετικά εύκολο να επιτευχθεί επάρκεια μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Η έλλειψή τους, σε γενικές γραμμές, προκαλεί κόπωση, νευρικότητα, αϋπνία και κεφαλαλγία.
Πηγές: νιφάδες βρόμης, ξηροί καρποί, συκώτι, γάλα, τυρί, αυγά, σπανάκι, καρότα, πορτοκάλια κ.ά.

2989193

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη αυτή ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Η έλλειψή της έχει ως συνέπεια την εμφάνιση της ασθένειας του σκορβούτου.
Πηγές: πιπεριές, λιαστές ντομάτες, λεμόνια, πορτοκάλια, φράουλες, μπρόκολο, πράσα, κουνουπίδι κ.ά.
Βιταμίνη D
Είναι η μοναδική βιταμίνη που συντίθεται κατά μεγάλο ποσοστό (περίπου 80%) από την ηλιακή ακτινοβολία. Βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης ασβεστίου και φωσφόρου από το λεπτό έντερο, συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών. Η έλλειψή της προκαλεί προβλήματα στα οστά (ραχίτιδα, οστεομαλακία), ενώ τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η επαρκής πρόσληψή της μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή/και στην καλύτερη αντιμετώπιση παθήσεων του θυρεοειδούς.
2989194
Αν και η διατροφή δεν μπορεί να συμβάλει αισθητά στην επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D, τροφές που την περιέχουν είναι ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.
Βιταμίνη E
Ή αλλιώς τοκοφερόλη, είναι μία από τις βασικές αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Προστατεύει τα κύτταρα και τους ιστούς από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αναπαραγωγή και τη γονιμότητα.
Πηγές: φύτρα σταριού και καλαμποκιού, ηλιόσποροι, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και άλλα φυτικά έλαια.

2989195

Βιταμίνη K
Γνωστή και ως η βιταμίνη της πήξεως του αίματος. Σπάνια παρατηρείται έλλειψή της, καθώς, εκτός από την τροφή, συντίθεται και από τα βακτήρια του εντέρου μας.
Πηγές: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι να προσπαθείτε να λαμβάνετε καθημερινά τις περισσότερες από αυτές τις βιταμίνες για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού σας.
2989196
2989197
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να έρθουμε σε επικοινωνία!

2987497
Στοιχεία Επικοινωνίας
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|