2989162
2989163
Ταχίνι, μία υπερτροφή στο τραπέζι μας
Το ταχίνι είναι μία λιπαρή πάστα που προκύπτει από το ψήσιμο και το άλεσμα του γνωστού σε όλους μας σουσαμιού. Μπορεί να είναι κανονικό ή ολικής άλεσης, ανάλογα με το αν το σουσάμι που χρησιμοποιείται είναι αποφλοιωμένο ή όχι.
Η χρήση του στη μαγειρική είναι γνωστή από αρχαιότατων χρόνων, ιδιαίτερα στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Τα τελευταία όμως χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και στη χώρα μας, και αυτό γιατί, εκτός από την ιδιαίτερη γεύση του, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό μας, γεγονός που δίκαια το κατατάσσει στη λίστα με τα superfoods (υπερτροφές).

2989164

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τι μας προσφέρει μία κουταλιά της σούπας (15 γρ) ταχίνι.
Πίνακας Θρεπτικών συστατικών | |
---|---|
Ενέργεια | 89Kcal |
Πρωτεΐνη | 2,5γρ |
Υδατάνθρακες | 3,1γρ |
Ολικά λίπη | 9γρ |
Μονοακόρεστα | 3γρ |
Πολυακόρεστα | 3,5γρ |
Κορεσμένα | 1,1γρ |
Χοληστερόλη | — |
Φυτικές ίνες | 0,9γρ |
2989244
2989242
2989241
Παρότι είναι φυτικό προϊόν, η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες είναι αρκετά υψηλή, γι’ αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της ημερήσιας ανάγκης σε πρωτεΐνες από άτομα που αποφεύγουν την κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης, όπως οι χορτοφάγοι ή άτομα σε περιόδους νηστείας. Βέβαια, στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε πως, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε ένα συγκεκριμένο αμινοξύ, τη λυσίνη, δεν παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Συνδυάζοντας, όμως, το ταχίνι με τρόφιμα πλούσια σε λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, αυτό που προκύπτει είναι μία πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και βιοδιαθεσιμότητας, εφάμιλλη με αυτή που περιέχεται στα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε βοηθά στο να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για διαβητικούς.
Το ταχίνι, λοιπόν, είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα, αποτελείται από περίπου 50% λιπαρά, εκ των οποίων μόνο το 7% είναι κορεσμένα, ενώ το υπόλοιπο 43% είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (ω-6), τα οποία, ως γνωστόν, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Η μείωση αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την ύπαρξη φυτοστερολών, χημικών ενώσεων δηλαδή με δομή παρόμοια της χοληστερόλης, που μειώνουν όμως την απορρόφηση της τελευταίας στο πεπτικό σύστημα.
Και βέβαια, σε αυτό το σημείο δεν θα έπρεπε να αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι δεν περιέχει ίχνη χοληστερόλης. Άρα, παρά το γεγονός ότι ανήκει στην κατηγορία του λίπους, η συχνή κατανάλωσή του κάθε άλλο παρά επιβαρύνει την υγεία μας, αρκεί να γίνεται με μέτρο, γιατί η θερμιδική του απόδοση είναι ιδιαίτερα υψηλή (μία κουταλιά της σούπας αποδίδει περί τις 90 θερμίδες).
2989243
2989246
2989247
2989245
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες — οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και παρατείνουν το αίσθημα του κορεσμού — και ευεργετικά θρεπτικά συστατικά. Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρος, φώσφορος, ψευδάργυρος, σελήνιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε είναι μερικά από αυτά.
Μπορεί να καταναλωθεί τόσο ως γλυκό με μέλι, μαρμελάδα ή σοκολάτα, αλλά είναι εξαιρετικό και στην αλμυρή εκδοχή του, ως ντιπ σε σαλάτες με λεμόνι, λάδι και σκόρδο, με όσπρια ως φαλάφελ κ.ά.
Τελειώνοντας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά διάφορα προϊόντα (ταχίνι με πορτοκάλι, με σοκολάτα, με καραμέλα κ.ά.), τα οποία όμως περιέχουν αρκετά σάκχαρα και εκτοξεύουν τις ήδη αυξημένες θερμίδες που αποδίδει το απλό ταχίνι. Το ιδανικό θα ήταν να επιλέξετε ένα ταχίνι ολικής άλεσης και, αν θέλετε μια πιο γλυκιά γεύση, να το συνδυάσετε με μέλι. Έτσι, και θα διατηρήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά του, τα οποία θα ενισχυθούν περαιτέρω από την προσθήκη μελιού, αλλά παράλληλα δεν θα αυξηθεί δραματικά η θερμιδική του αξία.
2989248
2989166
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να έρθουμε σε επικοινωνία!

2987497
Στοιχεία Επικοινωνίας
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|