OGIBiz Website

Menu
2987492
Space
2989216
Vertical Image Area
2989217
 BLOG
Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και διατροφή

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, γνωστή και ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα και αποτελεί τη πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού. 

Όπως σε όλα τα αυτοάνοσα, έτσι και στη Hashimoto, το ανοσοποιητικό σύστημα εσφαλμένα επιτίθεται στα δικά του θυρεοειδικά κύτταρα, θεωρώντας τα εισβολείς. Αυτό σταδιακά οδηγεί σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, δηλαδή σταδιακή μείωση της παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών Τ3 (τριϊωδοθυρονίνη) και Τ4 (θυροξίνη) και, μακροπρόθεσμα, στην καταστροφή του.

 

Vertical Image Area
2989218
Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto;

Στην αρχή της νόσου, οι περισσότεροι από τους ασθενείς δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα – και αυτός είναι ο κύριος λόγος που πολλοί αργούν να αντιληφθούν ότι πάσχουν από το συγκεκριμένο αυτοάνοσο.

  •   Αίσθημα κόπωσης, ακόμη και μετά από πολύωρη ξεκούραση
  •   Αύξηση βάρους, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες
  •   Ξηρό δέρμα και μαλλιά που πέφτουν
  •   Χαμηλή ανοχή στο κρύο
  •   Εναλλαγές στη διάθεση

 

Vertical Image Area
2989219
  •   Κατάθλιψη
  •   Δυσκοιλιότητα
  •   Καρδιαγγειακά προβλήματα
  •   Ορμονικά προβλήματα

 

Διατροφική αντιμετώπιση της νόσου

Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και, κατ’ επέκταση, στη βραδύτερη εξέλιξη της νόσου.

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποια θρεπτικά συστατικά είναι σύμμαχοί μας και ποια θα πρέπει να καταναλώνουμε με προσοχή.

 

Vertical Image Area
2989220
Ιώδιο

Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών (Τ3 και Τ4). Εξαιτίας του ότι ο οργανισμός μας αδυνατεί να το συνθέσει, η πρόσληψή του μέσω της τροφής κρίνεται απαραίτητη.

Η πρόσληψή του πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί τόσο η ανεπάρκεια όσο και η υπερβολική πρόσληψή του μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση ατόμων που νοσούν από θυρεοειδική νόσο, ενώ μειωμένη πρόσληψή του μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση βρογχοκήλης.

Η ημερήσια συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη του ιωδίου κυμαίνεται από 150–300 mg, ανάλογα με το στάδιο ζωής στο οποίο βρίσκεται κάποιος.

Διατροφικές πηγές ιωδίου είναι:
  •   Το θαλασσινό αλάτι
  •   Τα ψάρια & τα θαλασσινά
  •   Γαλακτοκομικά προϊόντα
  •   Αυγά

 

* Προσοχή σε τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ιωδίου, όπως φύκια και κρίταμα.

 

Vertical Image Area
2989221
Σελήνιο

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό ιχνοστοιχείο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών είναι το σελήνιο. Μάλιστα, ο θυρεοειδής αδένας περιέχει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σεληνίου στο ανθρώπινο σώμα.

Διατροφικές πηγές σεληνίου:
  •   Καρύδια Βραζιλίας (Brazil nuts) – λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σελήνιο, δεν πρέπει να ξεπερνάτε τα 2–3 τεμάχια/ημέρα.
  •   Ψάρια και θαλασσινά, όπως ο τόνος, οι σαρδέλες και ο σολομός
  •   Αυγά (κυρίως ο κρόκος)
  •   Μοσχάρι και πουλερικά
  •   Ηλιόσποροι

 

Vertical Image Area
2989222
Ψευδάργυρος

Τελευταίος στη λίστα των ιχνοστοιχείων που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών είναι ο ψευδάργυρος.

Οι καλύτερες πηγές ψευδαργύρου είναι:
  •   Όστρακα
  •   Μοσχάρι
  •   Κοτόπουλο
  •   Όσπρια
  •   Αγελαδινό γάλα
  •   Ξηροί καρποί
  •   Δημητριακά ολικής άλεσης

 

Vertical Image Area
2989226
Βιταμίνη D και θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία φέρεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε άτομα που νοσούν από Hashimoto.

Έρευνες έδειξαν ότι η χορήγηση βιταμίνης D σε άτομα με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού αντισωμάτων (anti-TPO) και, κατ’ επέκταση, την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Πηγές πλούσιες σε βιταμίνη D:
  •   Λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, σαρδέλες)
  •   Μουρουνέλαιο (εξαιρετική πηγή βιταμίνης D και ω-3 λιπαρών οξέων)
  •   Κρόκοι αυγών
  •   Μανιτάρια (κυρίως αγριομανίταρα)

Η έκθεση στον ήλιο αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την αύξηση της βιταμίνης D, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά αισθητά στη σύνθεσή της.

 

Vertical Image Area
2989227
Τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγετε:

Αν έχετε θυρεοειδίτιδα Hashimoto, θα ήταν συνετό να αποφύγετε την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών. Τα τελευταία περιέχουν βρογχοκοιλογόνες ουσίες (goitrogens), οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, αναστέλλοντας τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών.

Τέτοια τρόφιμα είναι:
  •   Μπρόκολο
  •   Κουνουπίδι
  •   Λάχανο
  •   Λαχανάκια Βρυξελλών
  •   Κινέζικο λάχανο

 

Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η βρογχογόνος δράση των παραπάνω τροφών μειώνεται με το μαγείρεμα. Επομένως, δεν χρειάζεται να τα αφαιρέσετε εντελώς από τη διατροφή σας – απλώς να τα τρώτε καλά μαγειρεμένα και όχι πολύ συχνά.

 

Vertical Image Area
2989228
Η γλουτένη

Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει πως η γλουτένη επιτείνει τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας, ενώ παράλληλα επιδρά αρνητικά στην εξέλιξη της νόσου Hashimoto.

Για τον λόγο αυτό, άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο είναι καλό να αποφεύγουν την κατανάλωση γλουτένης στην καθημερινότητά τους ή, έστω, να τη μετριάσουν.

Τροφές πλούσιες σε γλουτένη:
  •   Σιτάρι
  •   Σίκαλη
  •   Κριθάρι
  •   Όλα τα παράγωγά τους

 

Τελική συμβουλή

Όπως σε όλα τα αυτοάνοσα, προσπάθησε να περιορίσεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη, και βάλε στην καθημερινότητά σου τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

 

Space
2989223
Vertical Image Area
2989224

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να έρθουμε σε επικοινωνία!
 
 
Footer
2987497


Στοιχεία Επικοινωνίας


   Καραολή & Δημητρίου 96 Έυοσμος, Θεσσαλονίκης
   
     info@ziori-amalia.gr
   
    +30 2310 762 746+30 6944 785308
   
   
   


Βρείτε μας στους χάρτες