Παράγοντες που επηρεάζουν την σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.

Τι είναι όμως ο βασικός μεταβολισμός;

 

Βασικός μεταβολισμός ή ΒΜ είναι η ενέργεια που χρειαζόμαστε ( θερμίδες) σε κατάσταση ηρεμίας καθ’ όλη την διάρκεια ενός  24ωρο προκειμένου να  διεξαχθούν βασικές ζωτικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, η λειτουργία  της καρδιάς,  η κυκλοφορία του αίματος, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος κ.α .Ο βασικός μεταβολισμός διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο και επηρεάζεται από  διάφορους παράγοντες. Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικούς από αυτούς.

Ηλικία:

Δυστυχώς όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ότι καθώς περνάνε τα χρόνια και μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός μας αλλάζει,  και δυστυχώς αλλάζει προς το χειρότερο. Αυτό είναι κάτι  στο οποίο δεν μπορούμε να επέμβουμε. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι παράγοντες ,στους οποίους μπορούμε να επέμβουμε και  μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Ο ύπνος:

Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο η έλλειψη ύπνου  έχει αρνητικά αποτέλεσμα στην   σωστή λειτουργία του μεταβολισμού .  Έχει αποδειχθεί ότι άτομα που  συμπληρώνουν 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ  έχουν πολύ καλύτερη λειτουργία μεταβολισμού, κατ’ επέκταση μπορούν να χάσουν ευκολότερα κιλά ή να διατηρηθούν στο επιθυμητό βάρος με πολύ λιγότερη προσπάθεια.

 

Έλλειψη φυσική δραστηριότητας:

Οι πολλές ώρες  καθιστικής  δουλειάς- ζωής είναι σίγουρα ένα σοβαρός παράγοντας που επηρεάζει την λειτουργία του μεταβολισμού. Προσπαθήστε να αυξήσετε την δραστηριότητα σας . Ακόμα και 30’ περπάτημα 4-5 φορές την εβδομάδα θα σας βοηθήσει αισθητά.

 

Υπερβολική μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων:

Πολύς κόσμος στην προσπάθεια του να επιτύχει γρηγορότερη απώλεια κιλών, μειώνει υπερβολικά  τις ημερήσιες προσλαμβανόμενες θερμίδες, σε σημείο «λιμοκτονίας» . Δυστυχώς η παραπάνω ενέργεια στις περισσότερες περιπτώσεις έχει το  ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα , καθώς ο οργανισμός μας αντιδράει και προσπαθεί να αποθηκεύσει περισσότερη ενέργεια , για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα μας , μειώνοντας έτσι τον μεταβολισμό μας .

Μειωμένη κατανάλωση νερού:

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από νερό σε ποσοστό πάνω από 60%, οπότε  μπορεί ο καθένας μας να  αντιληφθεί την σημαντικότητα αυτού. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι παραλείπουμε να καταναλώσουμε τη συνιστώμενη ποσότητα νερού , μειώνοντας έτσι άθελα  τον μεταβολισμό μας.   Μην ξεχνάτε  λοιπόν να πίνετε 6-8 ποτήρια νερού ημερησίως . Άλλωστε είναι  γνωστό ότι όταν ο οργανισμός μας είναι αφυδατωμένος , μεταφράζει τη έλλειψη υγρών -αφυδάτωση- σε πείνα , οδηγώντας έτσι στην καταναλώση  περίσσιων   θερμίδες, τις οποίες θα είχαμε αποφύγει αν ήμασταν επαρκώς ενυδατωμένοι.

Ένταξη πρωινού στην καθημερινότητά μας

 

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση πρωινού γεύματος μπορεί να αυξήσει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό περίπου 10%. Οπότε φροντίστε να ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα υγιεινό πρωινό βοηθώντας έτσι και στην καλύτερη λειτουργία του ΒΜ , αλλά και στην αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων με περισσότερη ενέργεια.

 Σωστή κατανομή γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας :

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο συχνά & μικρά γεύματα κάνουμε μέσα στην διάρκεια της ημέρας τόσο βοηθάμε στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού μας.  Όταν αφήνουμε μεγάλα κενά μεταξύ των γευμάτων , τότε αφενός οδηγούμαστε σε υπερφαγικά επεισόδια ( καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού στο αμέσως επόμενο γεύμα) και αφετέρου  ενεργοποιούνται μηχανισμοί εξοικονόμησης ενέργειας  με φυσικό επακόλουθο την μείωση του βασικού μεταβολισμού .

Ορμονολογικοί παράγοντες

Τέλος υπάρχουν και κάποιοι ορμονολογικοί παράγοντες όπως για παράδειγμα  ο υποθυρεοειδισμός  και το σύνδρομο των  πολυκυστικών ωοθηκών  που επιβραδύνουν τον βασικό μεταβολικό ρυθμό και που σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται σίγουρα η παρακολούθηση από κάποιο ειδικό ,ενδοκρινολόγο.