Ταχίνι , μία υπερτροφή στο τραπέζι μας

Το ταχίνι είναι μία λιπαρή πάστα που προκύπτει από το ψήσιμο και το άλεσμα του γνωστού σε όλους μας σουσαμιού. Μπορεί να είναι κανονικό ή ολικής άλεσης , ανάλογα με το αν το σουσάμι που χρησιμοποιείται είναι αποφλοιωμένο ή όχι.

    Η χρήση του στην μαγειρική είναι γνωστή από αρχαιότατων χρόνων ιδιαίτερα στις χώρες της Μέσης ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Τα τελευταία όμως χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και στην χώρα μας και αυτό γιατί εκτός από την ιδιαίτερη γεύση του ,είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό μας, γεγονός που δίκαια το κατατάσσει στη λίστα με τα superfoods ( υπερτροφές) .

   Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τι μας προσφέρει μία κουταλιά της σούπας ( 15γρ) ταχίνι.

                    Πίνακας Θρεπτικών συστατικών

Ενέργεια89Kcal
Πρωτεΐνη2,5γρ
Υδατάνθρακες3,1γρ
Ολικά λίπη9γρ
Μονοακόρεστα 3γρ
Πολυακόρεστα3,5γρ
Κορεσμένα1,1γρ
Χοληστερόλη
φυτικές ίνες0,9γρ

   Το ταχίνι λοιπόν είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα αποτελείται από περίπου 50% λιπαρά, εκ των οποίων μόνο το 7% είναι κορεσμένα  ενώ το υπόλοιπο 43%  είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (ω-6), τα οποία ως γνωστόν συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Η μείωση αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την ύπαρξη φυτοστερολών, χημικών  ενώσεων δηλαδή με δομή παρόμοια της χοληστερόλης, που μειώνουν όμως την απορρόφηση της τελευταίας στο πεπτικό σύστημα. Και βέβαια σε αυτό το σημείο δεν θα έπρεπε να αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι  δεν περιέχει ίχνηχοληστερόλης.  Άρα παρά το γεγονός ότι ανήκει στην κατηγορία του λίπους  η συχνή κατανάλωση του κάθε άλλο παρά επιβαρύνει την υγεία μας, αρκεί να γίνεται  με μέτρο γιατί η θερμιδική του απόδοση  ,είναι ιδιαίτερα υψηλή (  μία κουταλιά της σούπας αποδίδει περί τις 90 θερμίδες) .

   Παρότι είναι φυτικό προϊόν ή περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες είναι αρκετά υψηλή, γι΄ αυτό  και  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της ημερήσιας ανάγκης σε πρωτεΐνες από άτομα που αποφεύγουν την κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης , όπως οι χορτοφάγοι  ή άτομά σε περιόδους νηστείας. Βέβαια, στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε , πως  λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε ένα συγκεκριμένο αμινοξύ, την  λυσίνη, δεν παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας , συνδυάζοντας το  όμως  με τρόφιμα πλούσια σε λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, αυτό που προκύπτει είναι μία πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και βιοδιαθεσιμότητας, εφάμιλλη με αυτήν που περιέχονται στα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

   Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη οπότε βοηθά στο να διατηρούνται χαμηλά τα  επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που το καθιστά  εξαιρετική επιλογή για διαβητικούς.

   Είναι  πλούσιο σε φυτικές ίνες -οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και παρατείνουν το αίσθημα του κορεσμού- και ευεργετικά θρεπτικά συστατικά . Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρος, φώσφορος, ψευδάργυρος, σελήνιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε είναι μερικά από αυτά.

   Μπορεί να καταναλωθεί τόσο ως γλυκό με μέλι, μαρμελάδα ή  σοκολάτα ,αλλά είναι εξαιρετικό και στην αλμυρή εκδοχή του, ως ντιπ σε σαλάτες με λεμόνι , λάδι και σκόρδο , με όσπρια ως φαλάφελ κ.α.

  Τελειώνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά  διάφορα προϊόντα (ταχίνι με  πορτοκάλι ,με σοκολάτα, με καραμέλα κ.α) τα οποία όμως περιέχουν αρκετά σάκχαρα και εκτοξεύουν τις ήδη αυξημένες θερμίδες που αποδίδει το απλό ταχίνι. Το ιδανικό θα ήταν  να επιλέξετε ένα ταχίνι ολικής αλέσεως και αν θέλετε μια πιο γλυκιά γεύση να το συνδυάσετε με μέλι. Έτσι και θα διατηρήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά του ,τα οποία θα   ενισχυθούν περαιτέρω  από την προσθήκη μελιού, αλλά παράλληλα δεν θα αυξηθεί δραματικά η θερμιδική του αξία.